Päiväunet – Uhka vai mahdollisuus?
Terveys, Uni Terveys, Uni

Päiväunet – Uhka vai mahdollisuus?

Thomas Edison, Winston Churchill, Salvador Dali, Leonardo da Vinci sekä Albert Einstein ovat tunnettuja suurista saavutuksistaan, ja heillä kaikilla on yksi yhdistävä tekijä – päiväunet. Olivatko päiväunet syypäänä herrojen suuriin tekoihin? Tulisiko meidän ottaa heistä mallia, vai kannattaako päivätorkkumista välttää?

Read More
40 tunnin paasto ja salitreeni

40 tunnin paasto ja salitreeni

Ensimmäisenä tulee varmasti mieleen, onko tällaisessa kokeilussa mitään järkeä? Vastaukseni siihen on kyllä.

Arkeni ruokarytminä on jo pidempään toiminut 16/8-pätkäpaasto, ja olen usein treenannut paastotilassa. Halusin kuitenkin haastaa itseäni – pohdin miten treenien käy, kun on ollut hieman pidempään syömättä. Ajatuksen tasolla minusta kuulostaa hölmöltä, etteikö keho pystyisi koviin suorituksiin, vaikka ravintoa ei olisikaan saatu hetkeen.

Mutta miksi edes testata tällaista?

Read More
Muutoksen neljä perustaa – vastuu, identiteetti, menetelmä ja tavoite
Terveys Terveys

Muutoksen neljä perustaa – vastuu, identiteetti, menetelmä ja tavoite

Oletko muutoksen tarpeessa, mutta huomaat jatkuvasti epäonnistuvasi? Vaikka tavoitteet olisivatkin kunnossa, et tunnu koskaan saavuttavan niitä? Miksi jotkut onnistuvat, kun toiset epäonnistuvat jatkuvasti?

Muutoksen tekeminen on haastavaa, se vaatii omistautumista ja pitkäjänteisyyttä. Tässä kirjoituksessa käydään läpi neljä muutokseen liittyvää tärkeää osa-aluetta, joilla parannat onnistumisen mahdollisuutta: vastuu, identiteetti, menetelmä ja tavoite

Read More
Kaifukuzen – Jatkuva palautuminen uupumuksen estäjänä (osa 2/2)

Kaifukuzen – Jatkuva palautuminen uupumuksen estäjänä (osa 2/2)

Ensimmäisessä osassa toin esille huoleni työkulttuuriamme varjostavasta jatkuvasta kiireestä ja stressistä, ja puhuin kiintopisteen vaihtamisesta tekemisestä palautumiseen. Taustana ajatuksille toimivat uupumuksen inhimillinen tappio ja hävikki menetetystä työstä kansantaloudessa, joka on arviolta 24 miljardia € vuodessa. Voimme jokainen itse ennaltaehkäistä uupumusta hyvällä työnjohtamisella, mutta samalla työpaikkojenkin tulee luoda kulttuuria, joka tukee hyvinvointiamme ja luo kehitystä kestävästi. Tässä kirjoituksessa perehdytään tarkemmin jatkuvan palautumisen ajattelutapaan jota nimitän Kaifukuzeniksi, superkompensaatioteoriaan ja optimaaliseen palautumiseen.

Read More
Kaifukuzen – Jatkuva palautuminen uupumuksen estäjänä (osa 1/2)

Kaifukuzen – Jatkuva palautuminen uupumuksen estäjänä (osa 1/2)

24 miljardia €. Arvioiden mukaan se on menetetystä työpanoksesta johtuva vuosittainen hävikki kansantaloudessa. Suurimmat kustannukset johtuvat sairauspoissaoloista, töissäolosta sairaana, työkyvyttömyyseläkkeistä ja työikäisen väestön terveydenhuollosta. Kansantalouden arvioitu menetys vuodessa on huima, sillä se on melkein puolet Suomen valtion budjetista. Kun arvioidut kustannukset ovat tiedossa, voidaan paremmin keskittää huomio aiheuttajien tunnistamiseen ja niiden vähentämiseen. Yksi nykypäivän suurista koettelemuksista on uupumus. Syitä uupumukselle on moneksi, mutta uskon yhden olevan jatkuvasta suorittamisesta johtuva riittämätön palautuminen. Työkulttuuriamme varjostaa jatkuva kiire, stressi ja suorittaminen, jonka lomassa palautuminen on helppo unohtaa ja loppuunpalamisen riski on suurempi. Niin töissä kuin vapaa-ajalla kiintopisteemme on tekemisessä. Mitä jos se olisikin palautumisessa?

Read More
Seitsemän vinkkiä rentouttamaan mieltä korona-aikana
Korona, Terveys Korona, Terveys

Seitsemän vinkkiä rentouttamaan mieltä korona-aikana

Arjessa aikataulut ja rutiinit rytmittävät päivää ja luovat järjestystä. Järjestyksen myötä tunnemme hallitsevamme tilanteen, jolloin mielentilamme on rennompi. Rennossa mielentilassa olemme luovempia, pystymme helpommin ratkaisemaan ongelmia ja kortisolitasot ovat matalammat.

Koronan myötä monet rutiinit ovat hävinneet, eristäytyminen vaikuttaa sosiaaliseen kanssakäymiseen ja epävarmuus luo stressiä. Järjestys on vaihtunut kaaokseen, joka helposti heijastaa mielentilaamme. Ota tilanne takaisin haltuun, luo rentoutta mieleen näillä seitsemällä vinkeillä ja laita korona-arki kuntoon.

Read More
Aurinkoa risukasaan - Positiivinen mieli kuurina koronaan
Korona, Terveys Korona, Terveys

Aurinkoa risukasaan - Positiivinen mieli kuurina koronaan

Lamauttiko korona sinunkin maailmasi? Tutut ja turvalliset rutiinit hävisivät elämästä, reissut peruuntuivat ja ympärillä velloo kaaos? Mielentila vastaa kaamoksen pimeyttä, vaikka ulkona paistaa kevätaurinko? Tilanteesta johtuen, tämä on ymmärrettävää. Nyt saa harmittaa, ärsyttää, pelottaa ja hetkellisesti panikoida. Tilanne vaatii kuitenkin positiivista mieltä. Mutta mitä se edes on ja mistä sitä saa?

Read More
Pareton periaate – Voinko hyödyntää sitä omassa elämässä?

Pareton periaate – Voinko hyödyntää sitä omassa elämässä?

Aika lentää ja tehtävät eivät koskaan lopu? Painatko pää kolmantena jalkana töissä ja vapaa-ajalla, ja lopputuloksena tunnet itsesi väsyneeksi ja kaipaat lomaa? Oletko kierteessä, jossa töihin menee enemmän aikaa, sillä energiavarastot tyhjenevät päivä päivältä, mutta työt tuntuvat vain lisääntyvän? Selkeytä tekemistäsi Pareton periaatteella, eli 80/20-säännöllä!

Read More
Pätkäpaastoa pätkissä osa 3/4 -Pätkiksen muut hyödyt
Pätkäpaasto Pätkäpaasto

Pätkäpaastoa pätkissä osa 3/4 -Pätkiksen muut hyödyt

Tervetuloa takaisin jatkamaan yhteistä taivalta pätkäpaaston parissa. Vuorossa on pätkäpaastoon liittyvät terveyshyödyt.

Kertaus on opintojen äiti, joten käydään lyhyesti läpi mitä kahdessa ensimmäisessä osassa tapahtui. Edellisissä kirjoituksissa keskustelin siitä mitä pätkäpaastoaminen on ja mitä se ei ole. Kävin läpi tärkeimmät asiat painonhallintaan liittyen ja annoin vinkkejä pätkäpaaston aloittamiseen. Keskustelin aamupalan tärkeydestä ja annoin vinkkejä pätkäpaaston aloittamiseen.

Read More
Inspiraatiota ja motivaatiota tekemisen kautta

Inspiraatiota ja motivaatiota tekemisen kautta

Pitää antaa itsellensä aikaa asioiden läpikäymiselle, jopa silloin kun ei oikein haluaisi. Viime kesälomani alkumetreillä ennen kuin pääsin kunnon lomatunnelmaan, minulla pyöri mielessä paljon työasioita. Mielessäni kyseenalaistin prosesseja ja työskentelytapoja, joista syntyi kehitysidea. Heti kun olin saanut tämän idean, lähdin tekemään asioita sen eteen. Tämän kehitysidean toteutus on kestänyt tähän mennessä noin kuusi kuukautta, ja matkan varrella olen oivaltanut monta eri asiaa, jotka haluan jakaa. Tavoitteena, että sinä saat ideoita ja vinkkejä omaan tekemiseen, parhaimmassa tapauksessa motivaatiota lähteä toteuttamaan omaa ideaasi.

Read More
Sauna on Suomen lääke
Terveys Terveys

Sauna on Suomen lääke

Sauna on jokaiselle. Siellä riisutaan tittelit ja unohdetaan murheet. Lauteilla pohditaan, rentoudutaan ja keskustellaan. Kun poika saunoo, se kylpee, se laulaa ja huutaa. Saunassa on synnytty, saunan taakse on kuoltu. Sauna on köyhän apteekki, sauna on Suomen lääke.

Read More