Pareton periaate – Voinko hyödyntää sitä omassa elämässä?

Aika lentää ja tehtävät eivät koskaan lopu? Painatko pää kolmantena jalkana töissä ja vapaa-ajalla, ja lopputuloksena tunnet itsesi väsyneeksi ja kaipaat lomaa? Oletko kierteessä, jossa töihin menee enemmän aikaa, sillä energiavarastot tyhjenevät päivä päivältä, mutta työt tuntuvat vain lisääntyvän? Selkeytä tekemistäsi Pareton periaatteella, eli 80/20-säännöllä!

(6 min)

Tavoitteeni on viettää 20% päivän vapaa-ajasta ulkona. Minulle se tarkoittaa 1-2h päivässä. Luonto palauttaa ja antaa valtavasti energiaa.

Tehokkaasti tehoton

Muutama vuosi sitten olin mielestäni tehokkuuden edelläkävijä, sillä sain päivässä aikaiseksi vaikka mitä. Aamulla noustuani kulautin pannullisen kahvia naamariin, vedin vaatteet niskaan ja olin valmis lähtemään töihin. Mikään aika ei ollut tuhlattavaksi: työmatkalla luin uutisia tai kuuntelin podcastia. Jos tunsin itseni oikein tehokkaaksi, niin tein samaan aikaan hieman molempia. Töissä ei taukoja pidetty, sillä uskoin pystyväni olemaan tehokas koko päivän ajan.

Kirvestä oli turha terävöittää, kun puu saatiin maahan voimallakin.

Työpäivän päätteeksi sama meno jatkui. Kotimatkalla korviin soimaan jotain hyödyllistä ja uutiskatsaus. Kotona kokkausta äänikirjan tahtiin. Ruokailun yhteydessä alkoi palauttelu arjen haasteista katsomalla sarjaa suoratoistopalvelun kautta. Kun ruoka oli lapioitu suuhun, viimeisteltiin päivä tarkistamalla vielä kertaalleen sähköposti. Kortisolitasot olivat varmasti taas kohdillaan. Siitä sitten kärrynpyörillä sänkyyn nauttimaan palauttavasta 6h unesta. Seuraavana päivänä herätyskellon soidessa ryömittiin kahvinkeittimelle keittämään päivän ensimmäinen fiksi. Ai että!

Nykyään on niin helppo jatkuvasti tehdä jotain, ja hetkeksi pysähtyminen tuottaa lähinnä ahdistusta ja tuskaa. Tylsistyminen on esihistoriallinen sana, jonka voisi hiljalleen poistaa sanakirjasta. Sitä käytetään lähinnä hashtagina sosiaalisessa mediassa, kun huulet tötteröllä maataan puolialastomana sängyssä ja Maybellinet poskella #bored. Otahan kännykkäsi esiin, avaa Instagram ja hae kyseistä hashtagia. Oma kuvitelmani tylsyydestä eroaa hitusen sosiaalisen median luomasta ymmärryksestä.

Vilfredo Pareto - kohti tehokkaampaa elämää

Onneksi elämääni asteli italialainen Vilfredo Pareto, joka kertoi minulle olevani täysi tolppalaukaus mitä tehokkuuteen tulee. Olet saattanut kuulla hänestä aikaisemmin, sillä tämä italialais-ranskalaista sukujuurta oleva yhteiskuntatieteilijä opetti maailmalle, että missä tahansa ilmiössä 80% seurauksista johtuu 20%:sta syistä. Olet siis ehkä kuullut Pareton periaatteesta, joka tunnetaan myös 80/20-sääntönä.

Opiskelujeni aikana herrasmiehen periaate tuli kyllätutuksi, mutta lähinnä talouteen liittyvistä asioista. Päähäni iskostuiymmärrys, että firman tuotteista ne 20% ovat tärkeimpiä ja muut sitten jotainylimääräistä. Asiaa pohtiessani tuntui väittämä järkevältä, kun kävi läpi eriyritysten tuotteita.

Vasta vuosien jälkeen sisäistin, että Pareton periaatetta voi soveltaa omassa päivittäisessä elämässä. En ole läheskään täydellinen ajankäyttöni suhteen, enkä halua ollakaan. Kyllähän elämässä pitää välillä mennä ja tulla, mutta periaate toimii mielestäni hyvänä yleisohjeena omaan tekemiseen.

Seuraavaksi käyn läpi muutamat elämäntilanteet, johon sääntö sopii mielestäni erinomaisesti.

Paretolla tuloksia työpäivään

Mieti minkä takia sinut on palkattu kyseiseen rooliisi. Mitäarvoa sinä tuot ja luot? Miten paljon aikaa pystyt työpäivän aikana käyttämäänarvoa luovaan työhön ja miten paljon aikaa menee johonkin muuhun? Kuinka paljonaikaa menee palavereihin, sähköposteihin, selvittelyihin jakissavideoihin?   

Kirjassa Järki Töihin! (Sami Paju, Tapani Riekki) viitataan tutkimukseen, jossa tarkasteltiin noin 225 miljoonan työtunnin edestä dataa RescueTime-sovelluksella. Tutkimuksen perusteella selvisi, että 40-tuntisesta työviikosta vain 12,5 tuntia on tehokasta työtaikaa.

Muu aika menee keskeytyksiin, palavereihin, huonoihin työtapoihin ja toissijaisiin työtehtäviin. Onhan tuo 12,5 h enemmän kuin 20 %, mutta kuitenkin. Pieni osa työssä vietetystä ajasta tuottaa suurimmat tulokset.

Huomioiden että suhteellisen pieni aika työpäivästä ontodellisuudessa tehokasta, kannattaa mielestäni jokaisen panostaa työpäivänoptimoimiseen. Itse suunnittelen työpäiväni ja asetan aamulle tärkeimmät työt, koitantyöskennellä välillä tiloissa jossa saa olla rauhassa ja rytmitän työpäivää Pomodorojenkautta.

Jokaisella on kuitenkin omat tavat työskennellä. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Aamuvirkuille sopii haastavat työtehtävät heti aamuun, iltaihmisten kannattanee niitä suunnitella iltapäivälle. Avokonttorit otettiin aikoinaan käyttöön tehostamaan työtä, mutta se ei tarkoita että ne sopivat kaikille tai kaikkiin tilanteisiin.

Itse en pidä avokonttorissa työskentelystä, mikäli minun tulee tehdä keskittymistä vaativaa työtä. Liian usein tulee keskeytyksiä, vaikka ne välillä olisivatkin mukavia juttutuokioita. Välillä keskeytyksiä tulee sen takia, kun joku puhuu itsekseen ja koitan selvittää esittikö henkilö kysymyksen vai ei. Kun tällaista selvittelyä tehdään kymmenen kerran tuntivauhdilla, alkaa saman mysteerin ratkominen maistua vanhalle kengälle.

Mielestäni jokaisen kannattaa pohtia omia työtapojaan. Mietimikä soveltuu sinulle parhaiten ja hyväksy tosiseikat. Turhaan pakottaa itseääntiettyyn malliin. On tietenkin kannattavaa kommunikoida muiden kanssa omistatavoistaan, ettei herätä turhaa ihmetystä. Tiedosta, että pienempi osa ajastasiluo suurimmat tulokset. Tee tästä ajasta optimaalinen.

Enemmän vinkkejä löydät työpäivän optimoimiseen minun aikaisemmasta kirjoituksesta Tehokkaasti kohti tavoitteita. Katso jos sieltä löytyisi jokin sinulle sopiva tapa!

Liikunta

80/20-sääntö soveltuu erinomaisesti liikkumiseen. Liikkumisella on tunnetusti suuria positiivisia vaikutuksia hyvinvointiimme, ja aikaa ei tarvitsee aiheeseen panostaa montaa tuntia saavuttaakseen hyötyjä. 3x30 min juoksu tai 3x45 min kävely viikossa riittää kehittämään hypotalamusta, vähentämään stressiä ja parantamaan hyvinvointia.

Mielestäni terveellä perusihmisellä ei ole mitään järkevää syytä, etteikö päivässä ehtisi tekemään yhtä 30 min kävelyä. Kaikki painivat ajanhallinnan kanssa, ja tekosyyseppiä on duunitori täynnä. Pienellä panostuksella saadaan suuria vaikutuksia, panosta liikkumiseen! Vinkkejä löydät kirjoituksestani Istunto liikkumisesta.

Itse hyödynnän Pareton periaatetta varsinkin salitreenissä. Vuosien aikana olen kokeillut erilaisia ohjelmia, ja välillä on tullut treenattua 5-6 kertaa viikossa. Minulla palautuminen kärsi, eikä tuloksetkaan parantuneet vaikka salikäyntien määrä kasvoi.

Jokainen Sali-Mark Wahlberg voi nyt tässä kohtaa briljeerata omilla broscience analyyseillään, mutta minun omien empiiristen tutkimusten ja kenttätöiden perusteella olen päätynyt tulokseen, että 3 kertaa viikossa riittää erinomaisesti, mikäli tekee oikeita asioita oikein.

Ohjelmani ei sisällä paljon ylimääräistä, panostan kokonaisvaltaisiin liikkeisiin ja sarjojen pituudet vaihtelevat. Treenipainot ovat laskettu tarkkaan, ja ne vaihtelevat tuloksien perusteella jatkuvasti. Saliharjoitukset kestävät alle tunnin.

Ymmärsin monien treenivuosien jälkeen, että salilla käytetty aika ei takaa hyvää kehitystä. Itse treeni on tärkeä osa kokonaisuudesta jonka laatuun tulee panostaa. Kokonaisuuteen vaikuttaa myös muu tekeminen. Tärkeitä palasia tässä ovat uni, ravinto ja palautuminen.

Salimentaliteetikseni muodostui ”Less is More”-ajattelutapa. Pääsin elämäni kuntoon. Yhdistin tietynlaisen ruokavalion pätkäpaaston kanssa. Tiputin ylimääräistä painoa pois, voimat nousi ja hyvinvointi koheni.

Mikäli sinua kiinnostaa kehittää omaa treenaamistasi, niin ota yhteyttä. Laitetaan yhdessä itsemme kuntoon. Olen jonkin verran ohjelmia tehnyt ystäville, ja teen niitä mielelläni myös sinun kanssa. Mikäli sinua kiinnostaa pätkäpaasto, niin löydät aiheesta kirjoitukseni tämän julkaisun lopusta.

Syödessäni pullaa kesällä 2018 valastuin. Vähensin treenikertoja viikossa, panostin laatuun, pätkäpaastoon ja ruokavalioon. Keväällä 2019 tukka oli kuiva ja kauan kadoksissa ollut jääpalaresepti löytynyt. Kehitin Less is More-treeniohjelman joka toimii itselläni hyvin.

Ulkoilu

Kaikesta pitää löytää positiivisia asioita, ja koronan myötä olen löytänyt uusia ulottuvuuksia ulkoilusta. Salitreeni on muuttunut ulkoiluun, lenkkeilyyn ja kehonpainotreeniin. Tämän hetkinen haastava tilanne avarsi ymmärrystäni siitä, miten hyvät treeni- ja ulkoilumahdollisuudet asuinalueellani on. Ja miten vähän aikaa vietän ulkona.

Koronasta kuulee ymmärrettävästi jatkuvasti ja joka puolelta, joten en halua tässä kirjautuksessa pohtia sitä liikoja. Kannustan jokaista pysymään mahdollisemman aktiivisena liikunnallisesti ja muutenkin, huomioiden turvallisuus ja terveys. Vaikeina aikoina koetellaan tahdonvoimaa, lujuutta ja periksiantamattomuutta. Älä ole wuhanenä, ole woittaja.  

Älä ole wuhanenä, ole woittaja.  

Anti-Corona Kevin

Tiivistettynä, tiedosta ettei sinun tarvitse olla urheiluhullu harrastaaksesi perusliikuntaa. Panostaa siihen edes muutamat kerrat viikossa. Mikäli treenaat säännöllisesti, panosta laatuun. Mieti mitä teet. Ajassa jonka panostat urheiluun, voi saavuttaa enemmän tekemällä oikeita asioita oikein.

Uni

Uni on minun lemppariaihe, ja haluan jälleen nostaa esille sen tärkeyden. Uneen tulee ehdottomasti panostaa enemmän kuin 20 % päivän ajasta (muuten nukut vain ~5h yössä!).

Mutta 80/20-sääntö soveltuu tähänkin, sillä tehokkuutesi ja aikaansaamisesi juontaa itsensä sinun energiatasoihin, jonka pohjana on uni. Väsyneenä et tule saamaan mitään suurta aikaiseksi. Väsyneenä on helpompi antaa periksi, tehdä huonoja valintoja ja olla aikaansaamaton.

Vietämme unessa vähemmän aikaa kuin valveilla, mutta kuitenkin unen laatu ja määrä määrittää mitä voimme saada aikaiseksi silloin kun olemme valveilla.

Ehkä tarvitset vähemmän unta, ehkä enemmän. Jos tilastoja katsoo, ihminen tarvitsee yleensä enemmän. Älä anna väsymyksen olla tavoitteidesi esteenä. Panosta riittävään ja laadukkaaseen uneen.

Voit perehtyä aiheeseen enemmän näiden kirjoitusten kautta:

Uni – elämän eliksiiri (9 min)

Miten parantaa unen laatua (9 min)

Tuntuuko sinusta, että herätyskello soi aina liian aikaisin?

Juhliminen

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu välillä itseaiheutettu pahoinvointi. Ja mikäs sen helpompi tapa hankkia pahoinvointia, kuin juhlimisen kautta. Monet meistä tykkäävät välillä rillutella ja rallitella, ja se on mielestäni ihan oikein. Jatkuva juhliminen taas käy aika nopeasti raskaaksi, se ei ole enää yhtä hauskaa ja sillä saattaa olla vakaviakin seurauksia.

Oletko koskaan huomannut, että kalenterisi on täyteen buukattu milloin milläkin kissanristiäisillä? Joka viikonloppu olisi tarjolla jotain juhlaa, ja kas kummaa jokaisessa on alkoholi jotenkin mukana. Jännää kulttuuristamme tekee sen, että voi olla jopa välillä haasteellista ilmaantua juhliin ja tiedottaa olevansa tällä kertaa selvinpäin. Monesti ja monelle ainut vaihtoehto on vetää kypärä täyteen, ja seuraavana päivänä parkkeerata itsensä sohvalle rukoilemaan.

Juhlimisessakin kannattaa miettiä miten usein ja millä tavalla sitä harrastaa. Juhlimisella on positiivisia vaikutuksia, sillä hauskaahan siinä yleensä lähdetty pitämään. Tulee luotua hauskoja muistoja, irroteltua, tavattua uusia ihmisiä. Tulee kuitenkin huomioida ja hyväksyä sen negatiiviset vaikutukset.

Jos viikonloppuna juhlii yhden päivän oikein kunnolla siten, että nupissa suhisee ja yöunet ovat pilalla, niin olet varmasti huomannut seuraamuksia useammalle päivälle.

Sunnuntaina kädet vapisevat niin pahasti, että ihmiset olettavat sinun harrastavan pikatreffausta viittomakielellä.

Maanantaina työmatkalla kompastelee omiin silmäpusseihinsa, keskittyminen on 3-vuotiaan lapsen tasolla ja pieruihin ei voi luottaa.

Tiistaina hapottaa edelleen, eikä työ oikein maistu.

Vielä keskiviikkona rappuset muistuttavat viikonlopusta ja pohdit vakavasti hankkivasi hengityslaitteen tukemaan arjen askareita.

Torstaina pahin taistelu on ohi ja hymy on jo huulilla, sillä viikonloppu näkyy horisontissa. Tällä logiikalla, yhden päivän viinadieetillä voit hukata jopa neljä tehokasta päivää viikosta.

Tehokkaan juhlian opas

Kerran viikossa pämppääminen voi kuulostaa Pareton periaatteen nyypälle optimoinnilta, koska 1/7 on vain ~14 % viikosta. Rakettitieteellisesti laskien kokematon pämppä-padawan olettaa 80/20-säännön mukaisesti voivansa juhlia 20% * 365 = 73 päivää vuodessa, jolloin haittaa syntyy todellisuudessa yllä olevan logiikan perusteella 73*4=292 päivälle. Tämä tarkoittaa, että pämppä-padawanin tehokkuus on lobotomiapotilaan tasolla 292/365*100 =80% koko vuoden ajasta!

Kokeneempi juhla-Yoda ymmärtää, että otsaannaulitsemisen myötä menee 4 päivää Lasarus-ilmiöön (elintoimintojen odottamattomaan palautumiseen). Viisas juhla-Yoda laittaa kunnolla kaasun pohjaan vain 73/4 =18 päivänä vuodessa. Täten juhla-Yoda on tehokas 80% ajasta, poimii promot vuodesta toiseen pämppä-padawanin punoittavan naaman edestä, ja bonareillaan järkkää juhlat jotka muistetaan vielä 2080-luvulla. Heureka!

Yoda

Juhla-Yoda pohtii onko tehokkuuden kannalta järkevää vastata pämppä-padawanin puheluun perjantaina klo 19.00.

Hauskanpidosta saa enemmän irti, kun sitä ei harrasta liian usein. Samalla hauskanpito ei ala estämään sinua saavuttamasta sinun unelmia ja tavoitteita. Juhlimisen kautta hauskanpito on hetkellistä, ja liian usein harrastettuna komediasta tulee usein draamaa. Kun seuraavan kerran pohdit huuliesi kostuttamista huurteisella, muista Vilfredo Pareton lahja maailmalle. Juodaan sille!

Sanonta "liikaa on liikaa" pitää usein paikkansa, minkä takia 80/20-sääntö sopii melkein kaikkiin tilanteisiin. Pareton periaatte soveltuu hyvin työelämään, arkeen ja vapaa-aikaan. Sillä voi hassutella ja sen voi ottaa liian tosissaan. Pienillä valinnoilla on, niin hyvässä kuin pahassa, suuria vaikutuksia. Ajan optimoinnilla ja laatuun panostamisen kautta saa suuria asioita ja muutoksia aikaiseksi.

Mikäli haluat perehtyä aiheeseen enemmän, ja saada vinkkejä tehostamiseen suosittelen lämpimästi:

Kirjat eivät pelkästään käsittele Pareton periaatetta, vaan tehostamista yleisesti.  80/20-säännössä lukuja ei kannata tuijotella turhan tarkkaan, vaan enemmänkin soveltaa Pareton periaatetta ”Less is More”-mentaliteetilla.

Yksittäiset teot ja valinnat johtavat suuriin tuloksiin. Pohdi tarkkaan mitä teet, ja panosta tekemisen laatuun.

Tehokkain terveisin,

-Kevin

Previous
Previous

Aurinkoa risukasaan - Positiivinen mieli kuurina koronaan

Next
Next

Pätkäpaastoa pätkissä osa 3/4 -Pätkiksen muut hyödyt