Inspiraatiota ja motivaatiota tekemisen kautta

Pitää antaa itsellensä aikaa asioiden läpikäymiselle, jopa silloin kun ei oikein haluaisi. Viime kesälomani alkumetreillä ennen kuin pääsin kunnon lomatunnelmaan, minulla pyöri mielessä paljon työasioita. Mielessäni kyseenalaistin prosesseja ja työskentelytapoja, joista syntyi kehitysidea. Heti kun olin saanut tämän idean, lähdin tekemään asioita sen eteen. Tämän kehitysidean toteutus on kestänyt tähän mennessä noin kuusi kuukautta, ja matkan varrella olen oivaltanut monta eri asiaa, jotka haluan jakaa. Tavoitteena, että sinä saat ideoita ja vinkkejä omaan tekemiseen, parhaimmassa tapauksessa motivaatiota lähteä toteuttamaan omaa ideaasi.

(7 min)

Tässä kirjoituksessa käyn läpi omien kokemuksieni kautta:

  • miten pysähtyminen tuo luovuutta

  • miten itsensä jatkuva kehittäminen voi vähentää stressiä ja lisätä motivaatiota

  • miten syvä osaaminen aiheesta tekee työstäsi mielekästä

  • miksi tekeminen tuo inspiraatiota ja motivaatiota

  • miten tehdä päivän (tärkeimmät) työt muutamassa tunnissa

  • miksi omien tavoitteiden seuraaminen antaa mielihyvää

Päästä luovuus valloilleen pysähtymällä

Kesälomani alkoi matkustamalla Ranskaan. Ajattelin, että ulkomaille lähtö poistaa välittömästi kaikki työasiat mielestä, varsinkin kun pääsee rannalle istumaan. Mutta vaikka makoilin Bandolissa rantatuolissa taskut täynnä hiekkaa, niin siellä ne työajatukset kuitenkin pyörivät mielessä.

Ensin koitin hieman sivuuttaa ajatuksia, mutta sitten päätin vain kuunnella itseäni. Tämän päätöksen myötä ajatukset eivät enää tuntuneet niin stressaavilta. Pohdin, että on luonnollista antaa aivoille aikaa prosessoida tapahtumia ja asioita. Mielessäni pyöri lähinnä asioita joita voisi kehittää työskentelemässäni projektissa. Halusin samalla löytää itselleni uuden haasteen, jotain uutta opittavaa.

Tavoittelin jotakin josta olisi hyötyä projektille ja tiimille, mutta joka myös pakottaisi minut astumaan ulos mukavuusalueelta. Halusin muutoksia, jotka toisivat arvoa asiakkaillemme, samalla kuin oma tekemisemme tehostuisi. Ajattelin samalla, että jos löydän jotain uutta haastavaa, niin työhön paluukin olisi huomattavasi helpompaa, kun on jotain mitä odottaa.

Samalla kun pohdin näitä asioita, ymmärsin, miten tärkeää on hetkeksi pysähtyä. Samankaltaiset ajatukset olivat aikaisemminkin pyörineet mielessä, ja osasta olikin välillä keskustelu töissä.

Nyt kun oli kaikessa rauhassa kuunnellen omia ajatuksia, selkeä kokonaiskuva ideasta muodostui ikään kuin itsestään. Uskon, että oleellista oli oma asenne ajatuksia kohtaan. En vältellyt niitä, enkä koittanut väkisin poistaa niitä mielestäni. Annoin niiden vain pyöriä mielessä. Hieman kuin olisi elokuvaa katsonut, josta teki muistiinpanoja. Leffan jälkeen aloin pohtimaan, miten ideoita voisi hyödyntää konkreettisesti.

Mitä opin:

Stressi on paras tapa tappaa innovaatiot.

Omista aikaa omille ajatuksillesi, sillä kun hetkeksi pysähtyy, on aikaa nousta pyörän päälle. Hyödynnä tätä myös työpaikallasi varaamalla kalenterista aikaa sille, että et varsinaisesti tee mitään työtehtäviä. Anna ajatusten mennä ja tulla, kirjaa niitä muistiin. Ota vaikka työkaveri mukaan, jotta voit pallotella ideoita. Mistä kummallisimmista aiheista voi löytää ideoita. Harrasta tätä säännöllisesti, ettei kerran vuodessa yritä keksiä pyörää uudelleen. Antamalla aikaa ajatuksille, voi tulla mahtavia ideoita jotka kehittävät itseäsi ja työtäsi.

lamps, ideas

Ideoita syntyy kun kuuntelet itseäsi.

Vähennä stressiä ja lisää motivaatiota jatkuvalla kehityksellä

Rannalla istuessani huomasin, että koska olin tehnyt alustavan suunnitelman syksyä varten ja olin löytänyt uuden haasteen itselleni, minulla oli jopa hieman hinku päästä töihin. Kesälomani oli vasta alkanut.

Mietin, että on se ihmismieli kummallinen, kun ensin odotetaan lomia, ja sitten halutaankin takaisin töihin.

Tämä oli tärkeä oppitunti, varsinkin ajatellen lomaltapaluuta. Jos on jotain mielekästä tiedossa, jotain mikä antaa uusia haasteita, niin töihin paluu ei tunnu niin vastenmieliseltä. Huomasin samalla, että asenne ratkaisee paljon.

Kun viimein oli aika palata töihin, koitin pakottaa itsenimiettimään positiivisia asioita, jotka liittyivät töihin palaamiseen. Useinolen kuullut lomalaisilta, että ”olisihan se loma voinut olla pidempi” janähnyt että töihin paluu tuottaa tuskaa. Varmasti se tulee aina olemaanjossakin muodossa haastavaa, mutta omaa asennetta voi hakkeroida asettamallaitsellensä tavoitteita ja pohtimalla positiivisia asioita työstään. Stressitasottöihin palaamisesta olivat olemattomat ja motivaatio oli lisääntynyt. Samafiilis jatkui töissäkin. Olin löytänyt asioita joita halusin kehittää, ja jotkaveisivät minua eteenpäin.

Mitä opin:

Mieti, mikä työssäsi vie sinut mukanaan? Pohdi tarkkaan miksi pidät työstäsi, kirjoita nämä asiat ylös (Huom. mikäli et löydä mitään positiivista, suosittelen tekemään jotain asian eteen). Pohdi onko jotain mitä haluaisit oppia tai kehittää. Kun tiedostaa miksi pitää työstään, ja löytää jotain uusia haasteita antaa se motivaatiota. Työ ei tunnu niin vain työltä, vaan jatkuvalta kehitykseltä. Jos tekee jotain mielekästä, vähentää se stressiä. Etsi uusia asioita, tai haasteita jotka motivoivat sinua. Motivoituneena, annat enemmän itsestäsi ja työ on mielekkäämpää.  

Tekemisen kautta inspiraatiota ja motivaatiota     

Rannalla istuttuani ja pohdittuani ideaani tarpeeksi, päätin, että jotain pitää myös tehdä. Soitin heti kollegalleni, ja esitin lyhyesti idean. Huomiona, että tässä vaiheessa kaikki asiat eivät todellakaan olleet selkeitä. Halusin vain mahdollisemman nopeasti laittaa asian liikkeelle.

Puhelumme jälkeen totesimme, että palaamme asiaan lomien jälkeen. Ajattelin, että hyvä näin. Nyt oli jo jotain tehty asian eteen. Oli idea, joka ei tulisi vain jäämään ideaksi. Koska olimme jo soitelleet, ja sopineet että palaamme asiaan lomien jälkeen, pakottaisi tämä minut uudetaan tekemään jotain asian eteen palattuani töihin.

Olen mieltänyt hyväksi ja tehokkaaksi tavaksi, että heti tekee jotain. Mielestäni liian usein asioita suunnitellaan ja estimoidaan liian pitkään, ja kun viimein lähdetään tekemään toimenpiteitä, niin asiat eivät mene ollenkaan suunnitelmien mukaan.

Missä vaiheessa ymmärretään, että liian tarkkojen suunnitelmien ja estimaattien tekeminen on ajanhaaskausta? Lopputulos on usein ihmettelyä ja selvittelyä, miksi asiat eivät menneet oppikirjan mukaan. Ja nyt puhun siis yleisesti estimaattien tekemisestä, joka ei ole synonyymi tavoitteille. Tästä ehkä lisää joskus.

Parhaimmatkin ajatukset, ideat ja mietteet itsessään eivät muuta mitään. Vasta teoilla saadaan jotain aikaiseksi. Inspiraation odottaminenkaan ei ole järkevää, siinä voi mennä ikuisuus. Eli mahdollisemman nopeasti vain tekemään asioita.

Miksi?

Olet varmasti huomannut, että asioiden aloittaminen on välillä vaikeaa, mutta kun on päässyt alkuun, niin hommat etenevätkin ihan mallikkaasti. Tekeminen itsessään on inspiroivaa ja motivoivaa. Ja tästä motivaatiosta saat lisää vauhtia tekemiseen.

Kun palasin töihin, aloin työstämään materiaalia ideastani. Varasin palaverit tarvittaville henkilöille. Esitin ideani ja siihen liittyvät hyödyt. Ilokseni tämä meni läpi. Tuntui hienolta, että idea johti käytännön toimenpiteisiin. Nyt ei tarvinnut muuta kuin vain jatkaa tekemistä, ja nauttia matkasta.

Matkan aikana minulla on tullut uusia ideoita, eli työ on todellakin ollut inspiroivaa. Ideoita ja näkemyksiä uusista asioista, joista minulla ei ollut hajuakaan aikaisemmin. Ja tästä olen saanut paljon lisää motivaatiota, ja tekeminen tuntuu sen takia mahtavalta.

Mitä opin:

Jokainen idea ei ole hyvä, eikä kaikkia ideoita voida toteuttaa, vaikka ne olisivat kuinka hyviä. Mutta jos sinulla on idea, niin tuo se esille. Tee jotain asian eteen. On yksi asia päivästä toiseen ihmetellä, miksi asiat tehdään tietyllä tavalla, ja toinen tehdä jotakin niiden eteen. Jos ei yritä tehdä mitään asioiden eteen, niin voi olla varma, ettei mikään muutu. Älä vain totea, että tietyt asiat ovat huonoja, tai että ne eivät toimi. Älä odota inspiraatiota, älä odota motivaatiota.

Ala tekemään, ja muut asiat seuraavat perässä.

Älä jätä ideoitasi vain ajatuksiksi. Muista tekeminen.

Päivän (tärkeimmät) työt muutamassa tunnissa

Kun ehdotus oli mennyt läpi, alkoi varsinainen osuus, eliitse työstäminen. Halusin ymmärtää koko prosessin eri osa-alueet. Keskustelinniin asiakkaiden kuin tiimiläisteni kanssa, tein prosessikaavioita ja ohjeita.Pallotelin ideoita muiden kanssa, ja samalla harjoitin uutta taitoa.

Koska halusin saada asioita aikaiseksi, tarvitsin suunnitelmallisuutta tekemiseen. Suunnittelin työpäiväni siten, että aamuisin työstän aina tärkeimpiä asioita. Laitoin itselleni kalenteriin miten pitkään ja mihin aikaan edistän mitäkin asiaa. Valitsin työtilani myös siten, että voisin poistaa kaikki häiriöntekijät. Aamut työskentelin usein kotoa, jonka jälkeen menin vasta toimistolle. Välillä varailin itselleni huoneen iltapäivisin, jossa työskentelin kaikessa rauhassa.

Hyödynsin jatkuvasti Pomodoro-tekniikkaa, laitoin pois kännykän äänet ja värinän, suljin sähköpostin ja muut viestintävälineet.

Olin ajankäyttöni suhteen itsekäs. Välillä en ollut tavoitettavissa, aamut työskentelin etänä. Iltapäivisin poistuin muihin tiloihin. Varmasti jotkut näkevät tavan huonona, toiset ehkä jopa röyhkeänä (?).

Huomasin kuitenkin, että minulla jäi näin enemmän hyödyllistä aikaa muille. Olin jo edistänyt rauhassa omia asioitani ilman keskeytyksiä, minkä takia minulla vapautui laadukkaampaa aikaa muille. Ei tarvinnut siinä samalla koittaa hoitaa kaikkea asioita. Stressiä ei ollut yhtä paljon kuin aikaisemmin, sillä tiesin jo heti aamun jälkeen, että olen joko edistänyt, tai jopa saanut tehtyä tärkeimmät asiat.

Kun työpäiväni olivat organisoitu ja tehokkaita, eivätkä venyneet turhan pitkäksi, jäi minulla paljon aikaa, ja energiaa muille aktiviteeteille. Työni oli laadukkaampaa, liikuin, söin terveellisesti, kirjoittelin, luin ja vietin mukavaa vapaa-aikaa.

Mitä opin:

Lentämisestä tuttu ohje ”laita happinaamari ensin itsellesi, vasta sen jälkeen voit auttaa muita” toimii töissäkin varsin erinomaisesti. Käy läpi, mikä työssäsi on arvoa luovaa työtä, ja mikä ei (esim. onko sähköpostin jatkuva päivystäminen järkevää ajankäyttöä?).

Vältä turhia keskeytyksiä kaikin keinoin. Suunnittele työpäiväsi siten, että varaat ensin aikaa itsellesi. Näin varmistat, että saat edistettyä tärkeimpiä asioitasi. Varaa erikseen aikaa siihen, jolloin olet tavoitettavissa. Näin tarjoat laadukkaampaa aikaa muille. Jatkuvat keskeytykset johtavat stressiin, ja pidentävät työpäivää merkittävästi. Suunnittelemalla, pidät työpäivän pituuden aisoissa ja vähennät stressiä. Sinulla jää enemmän aikaa muille asioille, jotka energisoivat sinua.

Mielihyvää tavoitteiden seuraamisen kautta

Samalla kun suunnittelin työpäiviäni, asettelin myös tavoitteita viikko- ja kuukausitasolla. Näin tekeminen oli selkeämpää. Ajattelin, että suunnitelmallisuuden hyödyt saisivat näin konkreettisempaa jälkeä. Laitoin Exceliin tuntimäärätavoitteet eri tehtäville viikkotasolla.

Arvioin, miten paljon minun tulisi työskennellä eri asioiden parissa. Kirjasin ylös konkreettisia tavoitteita, kuten ”Viikon jälkeen tulee olla valmiina kaksi kpl dokumenttia”. Näin sain jatkuvaa palautetta itsestäni, sillä jos en päässyt tavoitteisiin, pohdin miksi. Mikä oli mennyt pieleen? Oliko tavoite epärealistinen, vai oliko muut asiat häirinneet liikaa? Jos ”muut” asiat olivat häirinneet, olinko sittenkin suunnitellut päivän huonosti? Pitikö minun rohkeammin sanoa ei asioille, jotta pääsisin taas oikealle polulle?

Priorisoimalla ja seuraamalla tavoitteita työskentely oliminulle selkeämpää. Muuten työpäiväni olivat paljon rikkonaisempia, ja kaikkiasiat tuntuivat yhtä tärkeiltä ja kiireellisiltä. Jos kaikki asiat ja pyynnöttuntuvat yhtä tärkeiltä ja kiireellisiltä, johtaa se usein stressiin. Kaikkipitää tehdä heti ja samaan aikaan, eikä pysty oikein muille perustelemaanjärkevästi, miksi jokin asia on jäänyt tekemättä. Saavuttamallavälitavoitteitani työ tuntui entistäkin motivoivammalta, ja pelkästään sevähensi stressiä. Asettamalla tavoitteita, pysyi fokus oikeissa asioissa.Samalla minun oli helpompi sanoa ei asioille, jotka eivät olleet niin kriittisiä.

Mitä opin:

Aseta itsellesi tavoitteita, jotta työstäsi tulee selkeämpää. Priorisoimalla vähennät multitaskausta, ja sen myötä turhaa energian kulutusta ja stressiä. Aseta tavoitteita vähintään viikko- ja kuukausitasolla. Seuraa tavoitteitasi, ja pohdi miksi tavoitit/et tavoittanut niitä. Työn ohella kehityt ja opit uusia asioita. Huomaa, miten tavoitteiden asettaminen ja seuraaminen parantavat tehokkuuttasi, sekä motivoivat sinua. Tavoitteiden seuraaminen tuo mielihyvää, motivoi, vähentää stressiä ja tuo itsevarmuutta.

Työni tähän asiaan liittyen ei ole vielä tullut päätökseen, elimatka jatkuu. Ja en usko, että tuleekaan ihan heti päätökseen. Sillä niin kuinsanoin, niin tekeminen on antanut inspiraatiota seuraaviin haasteisiin. Tämäkirjoitus toimi itselleni hyvänä tapana pysähtyä, ja miettiä asioita. Elitavallaan, tämä on ollut yksi tapa seurata tavoitteitani, ja ymmärtää mitenmitä minun tulee tehdä seuraavaksi.

Tärkeimmät opit minulle ovat olleet hetkeksi pysähtyminen, jonka kautta alkaa uudestaan tekeminen. Ja miten tekeminen antaa inspiraatiota, ja sen kautta motivaatiota. Toivottavasti sinulle on jotain hyötyjä näistä ajatuksista.  

TeKevin terveisin,

-Kevin

Previous
Previous

Optimize your day and get rid of Stress

Next
Next

Enemmän vähemmällä