Paluu töihin loman jälkeen – kolme vinkkiä vähentämään ahdistusta

Monia ahdistaa loman jälkeinen töihin paluu, stressitasot nousevat ja mieli on maassa. Mistä negatiiviset tuntemukset johtuvat, ja mitä voimme tehdä asian eteen?

Näillä kolmella vinkillä teet töihin paluusta helpompaa.

(4 min)

Töihin paluu, work, nature, loma

Rannalla kuultua: "Loman pitää olla niin pitkä, että alkaa kyllästyttää. Sit voi palata töihin".

Kuulostaa hyvältä, mutta ei aina toimi käytännössä. Siksi töihin paluuta kannattaa helpottaa muutamalla kikalla.

"Enää viikko lomaa jäljellä"

Minua on vuosien saatossa ihmetyttänyt useat keskustelut, jossa harmitellaan ja voivotellaan töihin paluuta. Murehtijan asenne tarttuu helposti, ja yhtäkkiä huomaakin viimeisen lomaviikon menevän ohitse huolehtiessa.

Ajattelin ettei se nyt näin voi mennä.

Muutama vuosi päätin tehdä jotakin asian eteen. Mietiskelin, miksi lomalta paluu on vaikeaa. Harjoitin tekniikoita, joilla sain paluusta paljon mielekkäämpää – viime vuosina paluu töihin onkin ollut helppoa. Ja sitä se tulee olemaan tälläkin kertaa.

Itseasiassa tämän kirjoituksen julkaisupäivänä olenkin päässyt takaisin töihin, ja minä olen valmis viihtymään.

Miksi paluu tuntuu vaikealta?

Työkulttuuriimme sisältää valitettavan paljon stressiä ja kiirettä, minkä takia töihin paluu lomien jälkeen voi ymmärrettävästi tuntua ahdistavalta. Ajatellaan, että kohta mennään taas pää kolmantena jalkana.

Lomakauden rakennekin tekee asetelmasta haastavaa – kerran vuodessa on mahdollisuus pidemmälle lomalle, jolloin elämästä nautitaan. Sorvin äärellä oleminen on sitten jatkuvaa taistelua, elämää ei ole kuin viikonloppuisin – jos silloinkaan. Paluu töihin liitetään vapauden loppumiseen, taas menee suuri osa päivästä työhön.  

Suomen kielikin vaikuttaa mielentilaan, puhutaan kirjaimellisesti kesälomasta, kun taas englanniksi ja ruotsiksi puhutaan vain useimmin vain lomasta (eng. vacation ja ruots. semester). Kesäloman päättyminen yhdistetään helposti kesän loppumiseen, vaikka sitä olisikin jäljellä. Syksyn sateen kolkuttelevat jo ovella, ja taskulamppu haetaan ullakolta marraskuun pimeyttä varten.

Työkulttuurimme ja asenteemme luovan pohjan haasteille palata töihin.

Tulee kuitenkin asennoitua siten, että elämää on koko vuoden ympäri, ei vain kesäisin. Jos tuntuu elävän lomasta lomaan, ehkä arjessa on jotain korjattavaa.

Loman aikana kannattaakin reflektoida arkeaan, ja pohtia miksi paluu tuntuu haastavalta – onko kyseessä ihan tavallisia tuntemuksia, vai onko jotain suurempaa rakennevikaa mitä kannattaisi lähteä korjaamaan.

Kun työminääni katsoo lomakiikareilla, on hyvä pohtia:

  • Mistä pitää työstään

  • Mistä ei

  • Onko jotain mitä haluaisi muuttaa

  • Miten muutos tehdään käytännössä

Lisää vinkkejä reflektointiin saat kirjoituksesta Inspiraatiota ja motivaatiota tekemisen kautta.

Työ tarjoaa meille niin paljon hyviä asioita, ettei paluuta tarvitse nähdä huonona asiana – jos perusasiat ovat kunnossa. Työn myötä kehitämme osaamistamme, on todennäköisempää että saavutamme flow-tilan siellä kuin rannalla, tapaamme työkavereitamme ja pääsemme takaisin arjen rutiineihin.

Vaikka perusasiat olisivatkin kunnossa, on pieni sievä ahdistus ja haikeus tavallisempaa kuin kiusallinen hiljaisuus hississä.

Siksi kannattaa hyödyntää muutamaa tekniikkaa helpottaakseen töihin paluuta.

Arska teki paluun hyvällä asenteella

.

Kolme vinkkiä onnistuneeseen comebackiin

Vinkit on asetettu prioriteettijärjestykseen, ja hyödynnän näitä itsekin. Minulla ne ovat toimineet erinomaisesti, olen viime vuosina jopa alkanut odottomaan töihin paluuta.

1. Psyykkaa itsesi työkuntoon – Fake it till you make it

Töihin palaaminen on asennekysymys. Jos jatkuvasti toitotat itsellesi, miten huonoa on palata töihin, niin se varmasti tuleekin olemaan sitä. Silloin viimeinen viikko lomasta on varmuudella kurjaa.

Eikä auta ”olla ajattelematta asiaa”. Jos koitat sivuuttaa ajatukset, pompahtavat ne takaisin päähän vain suuremmalla voimalla. Siksi pitää ottaa ajatukset avosylin vastaan, mutta kääntää ne positiiviskesi.

"Viimeinkin pääsen töihin"

Fake it till you make it -menetelmä toimii tähän erinomaisesti. Vaikka töihin paluu tuntuisikin pahalta, käyttäydy siten kuin se olisi parasta just nyt. Käytöksesi vaikuttaa mielentilaasi.

Tee tietoinen päätös, totea itsellesi että töihin paluu on mahtavaa. Et joudu takaisin töihin, vaan pääset.

Työn kautta palaat rutiineihin, näet työkavereita ja pääset tekemään jotain hyvää. Mitä ikinä teitkään työksesi, on sillä jokin suurempi tarkoitus yhteiskunnassa. Työtä ei tehdä muuten vain, siinä on jokin ideakin. Ole ylpeä siitä, mitä teet. Ylistä itseäsi, ole kiitollinen, että juuri sinä olet mukana parantamassa maailmaa juurikin sen työn kautta mitä teet.

“Don’t underestimate the Force.”

Darth Vader.

Älä vähättele mielesi voimaa, töihin paluu on asennekysymys. Ohjaatko ajatuksesi negatiivisuuteen vai positiivisuuteen?

2. Haasta itsesi – aseta uusi tavoite ja aloita tehokkaasti

Töihin paluusta voi tehdä paljon mielekkäämpää, jos haastaa itsensä uuden tavoitteen kautta ja samalla miettii miten sen voi saavuttaa.

Asia voi liittyä itse työhön, mutta saa olla jotain sen ulkopuolellakin. Itselläni on ja on ollut useampi tavoite, jotkut liittyvät töihin ja toiset taas ovat voineet parantaa jaksamista töissäkin merkittävästi, vaikka eivät siihen suoraan liitykään.  

Esimerkkejä minun tavoitteistani

  • Tehdä aamuista tehokkaampia rauhoittamalla aamut – ei palavereita aamusta, ei pikaviestintää, ei sosiaalista mediaa, vaan heti haastavimman työtehtävän kimppuun.

  • Tehdä aamukävely/aamuverryttely ennen työn aloittamista – näin olen skarpimpi aloittaessani työpäivän.

  • Säännöllinen unirytmi – tavoittelen vähintään kahdeksan tunnin yöunia. Jaksan paremmin arjessa, työssä ja urheilussa.

  • Kehittää itseäni oppimalla jokin uusi taito (nämä ovat olleet niin spesifejä työjuttuja, etten niitä tarkemmin avaa tässä) – ja hyödyntää opittua taitoa päivittäisessä työssä.

Jokaiselle löytyy varmasti jotakin, mistä saa itsellensä tavoitteen asetettua. Ehkä sinunkin aamusi ovat turhan hektisiä? Tai onko mielessäsi jokin uusi harrastus, joka olisi kiva aloittaa?

Super Mario, Bowser, Eat that frog, päävastus

Tavoite: Rauhoita aamusi välttäen keskeytyksiä, aloita työpäiväsi päivän päävastuksella. Loppupäivä meneekin helposti, kun voitokkaana lähtee pienempien haasteiden kimppuun.

Tässä vaiheessa saattaa olla helppo keksiä syitä, miksi jotain muutosta ei lähtisi tavoittelemaan. Se on valitettavan luontainen reaktio, tekosyysepät saavat kyllä mistä tahansa asiasta luotua vaikeaa.

Kannustan vahvasti ottamaan oman elämän haltuun, ja keksimään ratkaisuja haasteille. Mikäli tarvitsee tukea muutoksien tekemiseen, suosittelen perehtymään aikaisempaan kirjoitukseeni Muutoksen neljä perustaa – vastuu, identiteetti, menetelmä ja tavoite

3. Motivoi itseäsi palkitsemisen kautta

Kun pieni lapsi viedään hammaslääkärille, ei häntä yleensä hirveästi innostele, että joku olisi tunkemassa työkalujaan hänen suuhunsa. Kaiken lisäksi pitäisi kiltisti istua paikallaan, vaikka tietää että pahimmassa tapauksessa lauantai karkkipussien jatkuva työstäminen kostautuu pahasti, ja hampaat joutuvat poraamisen kohteeksi.

Luvassa saattaa olla puudutuspiikkejä, armotonta taistelua, huutoa ja Makitan iskuporakoneen jytinää. Pienellä on mielessä, että hyvä jos tästä selvitään edes hengissä. Vanhemmille ollaan jo rustaamassa testamenttia taskuun jääneellä Faber-Castell puuvärikynällä, kun iso paha lääkäri lupaileekin reippaan suorituksen palkintona päärynän makuista tikkaria.

Testamentti on revitty sekunnissa ja pieni istuu penkissä suu auki ammottaen. Avot!  

Lääkäri on juuri hyödyntänyt ketjuttamisen jaloa taitoa. Yhdistämällä jotain palkitsevaa epämiellyttävän asian kanssa, voidaan saada ihmeitä aikaiseksi.

Tämä samainen tekniikka toimii aikuisillekin. Palkinnonsaamisen tuntemus motivoi suuresti, ja juurikin ketjuttamalla asioita voit tehdä töihin paluusta paljon helpompaa.

Esimerkkejä motivoivasta ketjuttamisesta

  • Varaa hieronta ensimmäisen työpäivän päätteeksi.

  • Varaa ensimmäisen työviikon viikonlopulle jotain kivaa aktiviteettia.

  • Varaa reissu lähitulevaisuuteen.

Töissä ollessamme teemme usein asioita reaktiivisesti, ja loman aikana reflektoinnin kautta voimme muokata työpäiviämme ja arkeamme parempaan suuntaan.

Ymmärrettävästi loman loppuminen voi harmittaa, mutta mikäli työhön liittyvät perusasiat ovat kunnossa, ei työhön paluun tarvitsisi tuottaa niin paljon tuskaa.

Toivottavasti pystyt hyödyntämään näitä vinkkejä ja siten vähentää työhän palaamiseen liittyvää ahdistusta.

Ain laulain työtäs tee,

-Kevin

Yhteenveto

  • On tavallista, että töihin paluu tuntuu raskaalta. Tähän vaikuttaa myös lomakauden rakenne, kesä ja ajatusmaailmamme lomaa ja työtä kohtaan.

  • Loma tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden katsoa työtään eri näkökulmasta. Omalle työlleen kannattaa antaa hieman ajatuksia, ja pohtia mistä pitää ja onko jotain mitä haluaisi muuttaa.

  • Mikäli perusasiat ovat kunnossa, tarjoaa työ niin paljon hyvää, ettei töihin paluuta tarvitse liikoja stressata.

  • Siksi on hyvä helpottaa töihin paluuta hyvällä asenteella, haastamalla itsensä uudella tavoitteella ja motivoida itsensä palkitsemisen kautta.

Previous
Previous

Palautuminen uupumuksen estäjänä – Kaifukuzenin pilarit

Next
Next

40 tunnin paasto ja salitreeni