Kymmenen askelta huipputekijäksi

Jokaisessa on piilevää potentiaalia, mutta haasteena on miten omat voimavarat saadaan hyödynnettyä. Näillä kymmenellä asialla otat askeleita kohti huipputekijää ja omaa huippuasi.

(6 min)

Kevin Husell, Huipputekijä, Huipputekijää

Haluan kehittää itseäni ja suunnata kohti omaa huippuani. Samalla toivon, että muut voivat tehdä saman asian omassa elämässään. Tule mukaan valloitamaan oma huippusi Kevnessin kymmenellä askeleella.

Jokainen tietää yhden huipputekijän. Henkilön, jonka ollessa paikalla asiat etenevät. Heidän tuloksensa puhuvat puolestaan, heidän tekemisiinsä voidaan luottaa. Sivusta katsottuna tekeminen näyttää helpolta ja saumattomalta. Palikat vain loksahtavat paikalleen. Jokainen työnantaja toivoo saavansa tiimiinsä huipputekijöitä, sillä he luovat mahdollisuuden menestykselle. Heidän kanssaan on kiva olla. He kannustavat sinuakin suoriutumaan paremmin.

Mikä sitten tekee huipputekijästä keskiarvoa paremman? Onko heillä tietyt piirteet, ominaisuudet tai taidot joita itsekin tulisi jäljitellä, mikäli haluaa ottaa askeleita kohti omaa huippua?

Huipputekijä voi olla fiksu, nopea, säntillinen, analyyttinen, hauska, korrekti, tiimipelaaja, yksilöpelaaja, luotettava, urheilullinen, energinen, päättäväinen, ymmärtäväinen, rauhallinen, vauhdikas, hyvä kuuntelija, erinomainen puhuja… Listaa voisi jatkaa loputtomasti.

Ei ole olemassa yksittäisiä tekijöitä, jotka olisivat ylitse muiden. Jotkut ominaisuudet voivat toki olla arvostetumpia kuin muut, ja niitä kannattaakin sisällyttää omiin tapoihinsa. Sovittujen asioiden tekeminen tai tekemättä jättäminen. Tällaisia kuin miettii, on helpompi sormella osoittaa parempaa vaihtoehtoa. Mutta jos miettii vaikka puhelista ja hiljaista henkilöä, ei asia olekaan niin helppo. Molemmat ominaisuudet tulee nähdä vahvuutena, sillä aina löytyy tilanteita joihin jokin ominaisuus soveltuu erinomaisesti. Kaikki ominaisuudet ovat tilanneriippuvaisia, toisten hyvistä ominaisuuksista voi ottaa mallia, mutta tärkeämpää on keskittyä itseensä ja sen kautta vapauttaa oma potentiaali.

Jokainen meistä on erilainen, ja se tulee nähdä vahvuutena.

Meillä kaikilla on jotakin, joka tekee meistä meidät. Olemalla hyviä siinä mitä me teemme, tunnistamalla vahvuutemme sekä heikkoutemme, teemme itsestämme parempia. Näin otamme askeleen kohti omaa huippuamme.

Huipputekijän tavoissa ei ole mitään yliluonnollista, eikä järjettömän kummallista. Usein ne ovat ne pienet asiat, jotka johtavat ajan myötä suurempiin tuloksiin. Ollessamme tietoisempia itsestämme ja tavoitteistamme, emme pelkästään suoriudu tehtävistämme paremmin, mutta parannamme samalla omaa hyvinvointiamme. Tai ainakin meidän on helpompi vaikuttaa itse kokonaisuuteen. Sen takia seuraaviin kymmeneen asiaan kannattaa panostaa.

Iloitse siitä millainen olet. Hyväksy ominaisuuksesi vahvuutena, kehitä pullonkaulojasi.

Kevnessin kymmenen askelta huipulle

Seuraavaksi vuorossa kaksiosainen harjoitus, jolla otat askeleita kohti omaa huippuasi selkeyttämällä omaa tekemistäsi, tunnistamalla omat vahvuutesi ja pullonkaulasi, sekä sisällyttämällä hyviä tapoja ja ominaisuuksia identiteettiisi. Ota paperi ja kynä, kirjaa ylös vastauksia ja ajatuksia jokaisen askeleen kohdalla.

Ensimmäisellä kerralla et saa käyttää vastauksiin enempää kuin 5 min.

  • Näin vastaat intuitiolla, eivätkä vastaukset muodostu sellaisiksi, joiden oletat kuulostavan hyviltä, tai mitä ajattelet muiden haluavan sinun vastaavan.

  • Kaikki askeleet eivät ole suoria kysymyksiä, vaan myös ajatuksia tai tapoja, joita on hyvä hyödyntää. Näiden kohdalla sinun tulee miettiä, miten voisit tämän omassa elämässäsi toteuttaa.

  • Kirjaa ylös nopeasti mitä tulee mieleen, hyödynnä avainsanoja, voit vastata joihinkin kohtiin kyllä/ei. Toisella kierroksella palaat sitten tarkemmin näihin.

Toisella kerralla kannattaa harjoitukseen varata enemmän aikaan. Suosittelen pitämään pienen tauon välissä, halutessasi voit antaa ajatusten muhia vaikka päivän jos toisenkin. Mieti vastauksiasi syvällisemmin. Miten asiat vaikuttaisivat omaan tekemiseesi? Mitä sinun tulee tehdä käytännössä saavuttaaksesi tavoitteesi, hyödyntääksesi vahvuuksiasi, muuttaaksesi tapojasi? Ehkä tuletkin siihen tulokseen, että jotkut asiat eivät sovellu sinulle, tai että ne eivät auta sinua mitenkään. Mieti näidenkin asioiden kohdalla miksi näin on.

Olen luonut ja tehnyt tämän harjoituksen myös itse. Tulen jakamaan vastauksiani ja ajatuksiani uutiskirjeessäni, jonka saa liittymällä sähköpostilistaani kirjoituksen lopussa. Tällä kertaa teen myös ilmaisen palveluksen. Minulle saa halutessaan lähettää oman listansa kysymyksineen, ja voimme yhdessä jakaa ajatuksia siitä, miten voisi saavuttaa oman huippunsa. Haluan tehdä tämän, koska uskon todella näiden asioiden parantavan omaa hyvinvointia ja tehokkuutta. Jos voin olla avuksi jollekin toiselle, olen saavuttanut yhden minun tavoitteistani.

Sitten ei muuta kuin menoksi:

1. Tee selväksi mitä haluat

Jos kuolisit huomenna, mikä tekemätön asia kaduttaisi?

”Kovempi soutu ei auta, mikäli veneen kokka osoittaa väärään suuntaan.”

Mieti mitä haluat elämältäsi. Mitä tavoittelet? Se voi liittyä työhön, perheeseen, vapaa-aikaan, matkusteluun, ihan mihin vain. Tämä on vaikea kysymys. Voi auttaa, jos asettaa itsensä tilanteeseen, jossa menehtyisi seuraavana päivänä.

2. Mieti mitkä kolme asiaa luovat 90% energiatasoistasi

Mitkä asiat tekevät sinut tehokkaaksi töissä ja vapaa-ajalla?

Milloin sinulla on energinen olo? Miksi? Mitkä kolme asiaa ovat sinun virkeyden ja tuloksien kulmakiviä?  

3. Mikä on supervoimasi

Mieti mikä on sinun paras yksittäinen vahvuus.

Mikä yksittäinen asia/ominaisuus/tapa on sinussa parasta? Tätä kannattaa jälkikäteen kysyä lähipiiristä ja työkavereilta. Tämä selkeyttää kuvaasi itsestäsi, joskus toiset voivat nähdä sellaista sinussa mitä et ole itse osannut ajatellakaan. Kun saat asian selville, pidä sitä supervoimanasi, kehitä sitä entisestään. Olemme kaikki erilaisia, joten kannattaa keskittyä siihen omaan juttuunsa.

4. Mieti pullonkaulojasi

Mikä asia estää sinua saavuttamasta sen mitä haluat?

Milloin olet huonommillasi, ja minkä takia? Onko kyseessä tapa, ympäristö, muut ihmiset? Ole itsellesi rehellinen. Tätäkin voi lähestyä kysymällä lähipiiristä ajatuksia. Mieti miten voisit parantaa tapojasi, mieti miten se vaikuttaisi muihin.

5. Suunnittele jokainen päivä ennakkoon

Pohditko huomista jo tänään, vai teetkö asioita fiiliksen mukaan?

Suunnitelmallisuus selkeyttää tekemistä, ja sitä kannattaakin harrastaa. Olet ammattimaisempi muita kohtaan, olet tehokkaampi ja keskittyneempi. Miten voisit tehdä tämän omassa elämässäsi, mitä hyötyjä siitä olisi sinulle? Miksi sinä et hyötyisi suunnitelmallisuudesta? Mitä asioita kannattaa suunnitella, milloin taas tunnustella ja tehdä mielen mukaan?  

6. Vältä keskeytyksiä

Saatko työskennellä rauhassa tärkeiden asioiden parissa?

Monet ovat kertoneet minulle, miksi tämä ei onnistu heidän työssään tai elämässään. Työnluonne voi hyvinkin olla sellainen, että keskeytyksiä tulee väistämättä. Omalla tekemisellään voi kuitenkin vaikuttaa siihen, milloin niitä tulee. Sekin on parempi, kuin se että niitä tulee jatkuvasti koko päivän aikana. Aina voi, ja kannattaakin soveltaa*.

*Minulla oli mahtavaa keskustelua turkulaisen herrasmiehen ja yrittäjän kanssa siitä, mihin asioihin hän panostaa nyt uuden yrityksen alkuvaiheessa. Koska hän priorisoi nopeita vastauksia huolehtiakseen asiakassuhteista, tarkoittaa se, että hänen muu työ keskeytyy usein. Ja tämähän on täydellisen luonnollista. Tässä onkin hyvä huomioida, että kyseinen innovaattori on priorisoinut työnsä – ja tällä hetkellä se johtaa keskeytyksiin, koska hän panostaa erityisesti tiettyyn asiaa.

PS. toivottavasti tämän julkaisun otsikko miellyttää häntä, muuten minä menen hetkeksi taas peilin eteen viihtymään 😉

7. Motivoi itseäsi

Mitkä asiat motivoivat sinua?

Miten voit palkita ja motivoida itseäsi? Onko se jokin tuote, hieronta, matka, ravintola, elokuva, jokin aktiviteetti jonka saat tehdä kun olet suorittanut tietyn asian? Muista keskittyä ratkaisuihin, älä ongelmiin. Kun olet tehnyt selväksi itsellesi mitä haluat, tulee se jo itsessään motivoimaan sinua. Mutta koskaan ei ole väärin ketjuttaa tekemistään hyvillä palkinnoilla.

8. Hyödynnä 80/20-sääntöä.

Miten saisit enemmän aikaiseksi vähemmässä ajassa?

Koitatko tehdä hieman kaikkea? Oletko jokapaikanhöylä*? Lopeta tällainen välittömästi, mieti mitkä 20% luovat 80% tuloksista. Keskity niihin. Tämä ei ole sama kuin ne kolme asiaa, jotka tuottavat 90% energiatasoistasi (vaikka nämä hieman käsi kädessä kävelevätkin). Tämä on ”enemmän vähemmällä”-ajatustapa, jota voi hyödyntää melkein mihin vain.

Hyödynnä siis tekemisessäsi Pareton periaatetta (tämä on lempikirjoitukseni, suosittelen lukemaan). Muista, että 20 % tekemisestäsi tuottaa 80 % tuloksista, käyttäydy sen mukaisesti. Muista varata itsellesi riittävästi aikaa palautumiseen, muuten ajat itsesi loppuun.

*Mielestäni tylsin vastaus kysymykseen ”miten menee” on ”nyt on ollut aika kiireistä”. Tämä sen takia, että kaikilla tuntuu olevan jatkuva vilinä päällä, ja kuitenkaan ei tapahdu mitään erikoista. Jatkuvan kiireen perusteella luulisi tuloksienkin olevan aivan mielettömiä. Eipä vaan ole, siksi kannattaa laittaa vähemmän aikaa kaikkeen muuhun turhaan, ja täysi fokus siihen mitä tekee.

9. Priorisoi

Priorisoitko ja organisoitko tehtäviäsi ja työpäivääsi?

Päivien suunnittelu ei ole tehokasta, jos prioriteetit eivät ole kunnossa. Jos olet kirjannut ylös asioita tämän listan mukaisesti, tulisi sinulla olla suhteellisen selvää mitä haluat, missä olet hyvä, ja missä voit vielä kehittyä. Huomioi nämä asiat, kun priorisoit tekemistäsi. Kun suunnittelet työpäivääsi, muista silloinkin priorisoida työt. Suosittelen hyödyntämään ABCDE-menetelmää. Muista, että ihminen on hyvä ajattelemaan, ei hallinnoimaan pitkää tehtävälistaa mielessään.

10. Hyväksy oma inhimillisyytesi

Oletko itsellesi rehellinen? Vaaditko itseltäsi liikoja? Onko sinulla joku, jolle voit avautua?

Yksi suurimmista vahvuuksista on hyväksyä oma inhimillisyys kaikkine tarpeineen ja tunteineen. Kukaan ei ole täydellinen, kaikilla on joskus synkkiä hetkiä, olemme kaikki erilaisia, asiat vaikuttavat meihin eri tavalla. Olen itse huomannut, että parhaimpien ystävien kanssa pystyn ja haluan jakaa niin hyvät, kuin huonotkin asiat. Nämä syvälliset keskustelut ovat vahvistaneet itseäni suunnattomasti. Harvemmin kukaan on tuominnut minut siitä mitä olen ja miten ajattelen. Itsevarmuus epämukavistakin asioista näyttäytyy ulospäin vahvuutena, tämä unohdetaan helposti. Toki vuosien myötä on tullut paljon itsevarmuutta, ja nykyään minua ei samalla tavalla pelota muiden reaktiot. Tämä johtuu myös siitä, että olen valmis kuuntelemaan muiden ajatuksia, eikä ensi reaktioni ole tuomita, vaan auttaa ja ymmärtää.  

Jakamalla ajatuksia ja kuuntelemalla muita, laajentaa omaakin ymmärrystä merkittävästi. Kun koittaa nähdä asiat toisen näkökulmasta tuomitsematta, avaa se itsellensä uusia ulottuvuuksia.

Oman inhimillisyyden hyväksyminen tarkoittaa, että osaa hyväksyä sen muissakin. Se saattaakin olla huipputekijän tärkein ominaisuus.

Suosittelen palamaan tähän listaan, ja käymään sitä läpi ajatuksella. Siihen kannattaa palata aika ajoin, koska arvot ja ajatukset saattavat muuttua ajan myötä. Asioiden selkeyttäminen ei aina ole niin yksinkertaista, mutta ei ainakaan tee haittaa yrittää selkeyttää niitä. Itseään ei ole pakko muuttaa, mutta mielestäni kannattaa yrittää ymmärtää itseään paremmin ja hyödyntää eri keinoja ollakseen parempi versio itsestään. Ainakin jos haluaa olla huipputekijä. Uskon todella, että harjoittamalla ja miettimällä listalla olevia asioita, voi jokainen ottaa ainakin muutaman askeleen kohti omaa huippua.

Nähdään huipulla,

-Kevin Husell

Previous
Previous

Minun ajatuksiani - Kymmenen askelta huipputekijäksi

Next
Next

Etätyöskentely – Rakenna työpäivästä sinun näköisesi