Pomodoro Timer

Yksi lempityökaluistani tehokkaalle työskentelylle on Pomodoro-ajastin. Asetan itselleni usein määräaikoja eri asioiden edistämistä varten tai niiden valmistumiselle. Määräajat luovat mukavasti pientä painetta ja pakottavat keskittymään kunnolla. Huomaankin usein, että saan tehtyä asiat valmiiksi paljon ennen niiden sovittua määräaikaa. Teen usein itselleni kalenterivarauksia tietääkseni mitä asiaa edistää milloinkin.

25:00

Francesco Cirillo kehitti 1980-luvulla Pomodoro-tekniikan. Töitä tehdään 25 minuutta, jonka jälkeen pidetään 5 minuutin tauko. Tutkimuksissa on todettu lukemisen, oppimisen ja keskittymisen olevan tehokkaimmillaan 25 minuutin sykleissä.

Tauko on oleellinen, sillä se antaa aivoillemme aikaa hengähtää. Voi ajatella, että terävöitämme hetkellisesti kirvestä jonka jälkeen olemme taas valmiita töihin. Taukoja kannattaa pitää usein senkin takia, että muistimme on todettu toimivan parhaimmillaan sessioiden alussa ja lopussa.

Välillä työtehtävien aloittaminen on haasteellista ja asioita lykätätään keksien muuta puuhaa. Suomeksi tätä kutsutaan vitkutteluksi (engl. procrastination). Vitkuttelun takia Pomodoro-tekniikkaa on varsin hyödyllinen, sillä sen avulla pääse paremmin alkuun. Tekniikan avulla voi jopa saavuttaa ihanteellisen Flow-tilan.

Miten käytän ajastinta?

Oleellista tekniikkaa hyödyntäessä on että kaikki häiriötekijät poistetaan työskentelyn ajaksi, saadakseen täyden fokuksen työtehtävään.

Poista käytöstä kaikki viestimet, laita sähköposti kiinni ja kännykkä äänettömälle. Tarvittaessa kerro muille, että et ole hetkeen tavoitettavissa.

Työskentele tilassa jossa saat olla rauhassa. Mikäli työskentelet koneella, laita kaikki työhön liittymättömät sovellukset ja nettisivut kiinni. Ole minimalisti. Vain sinä, työ ja siihen tarvittavat työkalut saavat olla esillä.

Valitse sinulle sopiva aika ajastimesta ja laita se käyntiin. Työskentele tehokkaasti. Mikäli ajatukset harhailevat, tiedosta tilanne ja tuo ajatuksesi takaisin työtehtävään. Alkuun voi olla vaikeaa keskittyä vain yhteen asiaan, mutta keskittymiskykysi tulee kehittymään. Voi olla helpompaa valita aluksi lyhyempiä aikoja. Samalla tavalla kuin kunto nousee lenkkeilessä, kehittyy keskittymiskyky keskittyessä.

Äänimerkin soidessa on tauon aika. Nouse hetkeksi pois työpisteeltä, verryttele, venyttele, hae vettä. Tee vaikka lyhyt kävely. Taukojumppaamalla pidät huolen siitä, ettet istu paikallasi liian pitkiä aikoja. Saat veren kiertämään ja siten olet taas valmis työskentelemään.

Tee muutama Pomodoro päivässä. Kertoja voit lisätä kun keskittymiskykysi kehittyy. Muista pitää työaika pyhänä, eli silloin ei mikään asia saisi häiritä sinua. Kun kehityt, tulet suoriutumaan työpäivästä tehokkaammin. Saat enemmän asioita aikaiseksi, huolehdit tauoista ja palautumisesta. Stressitasot laskevat ja kokonaisvaltainen hyvinvointi kohenee.

Pomodoro, timer, ajastin, tehokkuus, efficiency
Pomodoro tarkoittaa italiaksi tomaattia.

Lue myös :

Seuraa Instagramissa: Kevness100
Mainos