Pätkäpaastoa pätkissä osa 3/4 -Pätkiksen muut hyödyt

Pätkäpaastoaminen on kuin luonto. Kaunista.
Kuva: Jaakko Kahilaniemi

(6 min)

Tervetuloa takaisin jatkamaan yhteistä taivalta pätkäpaastoamisen kanssa. Kertaus on opintojen äiti, joten käydään lyhyesti läpi mitä kahdessa ensimmäisessä osassa tapahtui. Edellisissä kirjoituksissa keskustelin siitä mitä pätkäpaastoaminen on ja mitä se ei ole. Kävin läpi tärkeimmät asiat painonhallintaan liittyen ja annoin vinkkejä pätkäpaaston aloittamiseen. Keskustelin aamupalan tärkeydestä koittaen saada aiheeseen liittyen keskustelua aikaiseksi sosiaalisessa mediassa, mutta terveys-miehen särmän hymyn valaiseva säde ei riittänyt piristämään miestä itseään tarpeeksi jaksaakseen liittyä keskusteluun. Huonot energiatasot voivat myös johtua kaverin vaisusta aamupalasta. Mutta, mutta! Mikäli sinua kiinnostavat yllämainitut asiat ja kirjoitukset, voit perehtyä niihin linkkien kautta jotka löydät tämän kirjotuksen lopusta.

Tällä kertaa kirjoituksen tarkoituksena on käydä läpi pätkäpaastoamisen muita hyötyjä. Muilla hyödyillä tarkoitan kaikkia hyötyjä, jotka eivät liity painonhallintaan. Miksi tämä on kiinnostavaa? Mielestäni siksi, että mediassa pätkäpaastoamiseen törmää usein työkaluna jolla pääsee vaatekauppaan ostamaan itsellensä pienempiä housuja. Kuten mainitsin ensimmäisessä kirjoituksessa, pätkäpaastoamista pidetään helposti vain dieettinä. Tämän takia uskon sen muiden ulottuvuuksien unohtuvan. Aiheeseen liittyy nimittäin paljon muitakin etuja kuin lyllerryksen vähentäminen.

Ennen kuin lähdetään selvittämään näitä hyötyjä, haluan tehdä selväksi etten ole lääkäri. Suojaan tällä nyt oman pakoputkeni (lat. Culus), ettei kukaan tee amerikkalaisia temppuja minulle. Pitää olla varovainen, etteivät ihmiset usko kaikkien sepityksieni olevan absoluuttisia totuuksia ja vahingossa satuta itseään jollakin tavalla. Olethan skeptinen, kriittinen, kyseenalaistava ja vaikka tuomitseva. Keskustele asioista muiden kanssa. Jos pahemmin epäilyttää minun riimut, keskustele järkevän lääkärisi kanssa ennen kuin alat suorittamaan empiirisiä tutkimuksia itsesi kanssa.

Miksi painotan sanaa järkevä? Koska minulla on vuosien varrella hiipinyt selkään pelko lääkäreiden ammattimaisuutta kohtaan. Olen vuosien varrella käynyt useita kertoja milloin mistäkin syystä, milläkin lääkärillä. Usein nämä ovat olleet ammattilaisia joille nostan hattua. Kuitenkin välillä vastaan on tullut sellaisia Titaniceja, että uppoavat varmasti ilman jäävuortakin. Ja älähän armahimpani lukija nyt ymmärrä minua väärin. Haluan vain tuoda esille, että aina kannattaa olla hieman varpaillaan. Paitsi jos varpaillaan seisonta elopainon takia tuottaa ongelmia. Silloin suosittelen pätkäpaastoa!

Nyt olen suojannut selustani, eli tarvetta lakimiehelle ei ainakaan vielä ole. Mutta jos olet lakimies, niin voit ottaa minuun yhteyttä. Katsotaan, olisiko tarvetta tulevaisuudessa.

Nyt tässä onkin käytetty jo jonkin verran sinun kallisarvoisinta aarretta mitä et mistään hinnasta saa takaisin, minkä takia tämä alkujargonia soveltuukin mainiona aasinsiltana mielestäni pätkäpaaston suurimpaan painonhallinnan ulkopuoliseen hyötyyn, eli aikaan ja sen hallintaan.

Aika

No amount of money ever bought a second of time

Iron Man, Avengers: Endgame (2019)

Aika on rahaa. Miksi rahalla ei sitten voi ostaa aikaa? Tai no, voihan sitä kuolemansairaana ostaa yllämainituilta lääkäreiltä! Onneksi heitä on olemassa. Mutta eipä mennä nyt niin synkkiin ajatuksiin, vaan katsotaan asiaa hieman keveämmällä kengällä.  

Suurin hyöty itselleni pätkäpaastoamisessa on ajankäytön optimoiminen. Aika tuntuu aina olevan kortilla. Varsinkin jos sukulaiset kyselevät perään. Jatkuva kiire ja hoppu yhteiskunnassa, loistaminen sosiaalisessa mediassa, koiranulkoiluttaminen, treenaaminen, viihteellä käynti, suosittujen sarjojen seuraaminen ja loputtomien muiden asioiden tekeminen tuovat todella paljon haasteita ajankäyttöön. Sitten joku vielä suosittelee, että muistathan stressi-Erkki syödä 5-6 päivässä jottei elämäsi mene ihan päin Culusta. Ken näitä ohjeita latoo, hän syököön vaikka kymmenen kertaa päivässä. Ihan vaan sen takia, että leipä suussa kyseiset ravitsemuksen emeritukset olisivat ainakin hetken hiljaa. En väitä, että tällainen jatkuva laiduntaminen on mahdotonta, tai ettei se sopisi joillekin. Nyt puhun omasta puolestani, ja ehkä jotkut voivat samastua ajatuksiini.

En halua meal preppailla jokaista päivää ja suunnitella päivää siten, että minulla on aikaa mutustella milloin mitäkin. 5-6 kertaa päivässä aterioiminen vie minulta paljon aikaa. Lisäksi pitäisi joka päivä suunnitella mitä suuhunsa laittaisi, ruoka pitäisi valmistaa tai hankkia. Jos olet henkilö jolle tuottaa tuskaa päättää minkä väriset sukat laitat aamulla jalkaan, ei tällainen elämäntyyli ainakaan sinun hyvinvointia kohenna, eikä stressiä vähennä. Sen uskallan luvata, vaikka en mikään tohtori olekaan.

Olet mitä syöt. Älä syö roskaa, vaan pidä luonto siistinä.

Kun muutama vuosi sitten päätin lähteä kokeilemaan pätkistä, oli sen tuomat hyödyt ajanhallintaan vahvasti mielessä. Alla mainittuna tärkeimmät syyt, minkätakia pätkäpaasto soveltuu minulle. Sinä saatat mahdollisesti samastua näihin ajatuksiin.

 • Aamuisin minulla oli yleensä kiire ja en panostanut järkevään aamupalaan. Koin olevani suhteellisen stressaantunut, halusin nipistää aikaa kaikesta mahdollisesta.
 • Työni takia oli, ja on edelleen, haastavaa syödä 5-6 ateriaa päivässä.
 • Uskon sieluni olevan lievästi ylipainoinen. Kun syön useita kertoja päivässä, tulee minulle vain hirveä himo jatkaa syömistä ja fokus on jossain ihan muualla kuin töissä. Huomasin, että syödessäni useita kertoja päivässä aloin etäisesti muistuttamaan rantapalloa. Minulle ei tämä tapa toiminut.
 • Suosin ruokailun yhteydessä suurempia annoksia, pienet annokset tekevät minusta lähinnä kiukkuisen. Ja niin kuin äsken mainitsin, jotenkin nämä useammat pienemmät annokset saavat minut kasvamaan, joka ei tässä iässä ole enää millään tavalla siisti juttu.
 • Aikani meni siihen, että ajattelin jatkuvasti syömistä.
 • Pidän optimoimisesta, haluan saada mahdollisemman paljon aikaiseksi vähäisellä ajalla tai työllä. Ajattelin minulle jäävän enemmän aikaa, kun syön vain muutaman kerran päivässä.
 • Huomasin fokuksen ja energiatasoni parantuvan, kun en syönyt aamupalaa. Aloin kysenalaistamaan sen pakollisuutta.

Muut terveyshyödyt

Pätkäpaastoamisen muita hyötyjä on jonkin verran tutkittu, ja listaan tähän tiivistettynä näitä hyötyjä. Mutta nämä ovat asioita, joita on ehkä vaikeampi itse todentaa, tai todistaa itse syy-seuraussuhdetta. Pätkäpaastoaminen voi:

 • parantaa insuliiniherkkyyttä (tasaisempi verensokeri) ja laskee verenpainetta
 • voi alentaa riskiä sairastua syöpään, diabetekseen, Alzheimeriin, reumaan ja metaboliseen oireyhtymään
 • parantaa hormonitasapainoa
 • kehossa kasvuhormonin HGH (Human Growth Hormone) tasot nousevat.
 • voi parantaa unenlaatua
 • tehostaa solujen uusiutumista, eli autofagiaa. Tämä myötä voi myös pidentää elinikää.
 • voi tehostaa keskittymistä, selkeyttää mieltä ja antaa energiaa (tämän kyllä allekirjoitan!)
 • voi vähentää makeanhimoa ja napostelua (allekirjoitan!)

Jos haluat perehtyä näihin hyötyihin tarkemmin, voit lukea niistä mm. täältä, täältä ja täältä. Mielestäni autofagia ja riskien vähentäminen eri sairauksiin kuulostaa hyvältä diililtä. Mutta pitää toki muistaa, että on riskien vähentämiseen muitakin tapoja. Kysy vaikka lääkäriltäsi.  


Siinä tämän kirjoituksen ajatukset. Toivottavasti kokemus oli viihdyttävä, ehkä opit jotain, ehkä minun ajatukseni herättivät sinussa ajatuksia. Jos hymähdit edes kerran lukutuokion aikana, niin pelkästään se lämmittää mieltäni.

Seuraavalla kerralla pohdin pätkäpaastoamista urheilun kannalta, ja kerron omia kokemuksia siitäkin.

Kaikkea hyvää!

Seuraa Instagramissa: Kevness100

Lue myös :

Aurinkoa risukasaan – Positiivinen mieli kuurina koronaan (3 min)

Pareton periaate – Voinko hyödyntää sitä omassa elämässä? (6 min)

Autofagia – elimistön puhdistusjärjestelmä (5 min)

Pätkäpaastoa pätkissä osa 1/4 – Mikä pätkäpaasto? (7 min)

Pätkäpaastoa pätkissä osa 2/4 – Aamupalan tärkeys (6 min)

Istunto liikkumisesta (3 min)

Inspiraatiota ja motivaatiota tekemisen kautta (7 min)

Enemmän vähemmällä (4 min)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *